Help, ik ben geconstipeerd!
Constipatie is één van de meest voorkomende klachten die ik hoor in de praktijk. Dit kan gaan van mild (dagelijks moeilijker gaan) tot chronische ernstige constipatie, waarbij mensen soms maar 1 maal per week naar het groot toilet kunnen gaan.
De impact hiervan kan heel groot zijn, en bijdragen aan een rits klachten...
Wat niet verwonderlijk is ; op een natuurlijke manier naar het toilet kunnen gaan is deel van een gezonde manier om het lichaam te ontdoen van toxines en afvalstoffen die zich elke dag opbouwen.
Ik spreek hier zelfs niet over detoxificatie van zware metalen, chemische stoffen en infecties. Neen, een normale dagelijkse stoelgang is een intrinsiek deel van je drainage-trechter, een lichaamseigen systeem van uitklaren van natuurlijke afvalstoffen dat begint op celniveau en dat, alles goed gaat, eindigt met een deugddoend toiletbezoek.
Ik schreef er al eerder over in DEZE BLOG . En ik heb er zelfs een E-BOEK aan gewijd.
Zeker bij chronische constipatie wordt het lichaam blootgesteld aan veel stress. Toxines, (on-)verteerd voedsel, afgestorven infecties tot en met afgebroken hormonen moeten immers zo snel mogelijk uit het lichaam verwijderd worden. Bij het te lang "blijven staan" in de darm ontstaat ook nog eens potentieel gisting, of vorming van schadelijk ammoniak en/of methaan en kan er schade aan de darmwand plaatsvinden. Je lichaam kan bepaalde ongewenste toxines (her-)absorberen. Je vergiftigt dus letterlijk jezelf.
Dit kan leiden tot jeuk of andere huidklachten, bijdragen aan ontsteken van bijvoorbeeld gewrichten door een ontwricht immuunsysteem, allergische reacties en/of voedselintoleranties, hoofdpijnen, irritatie en ongeduld, vermoeidheid en verstoorde slaap.
Naast het helpen verlichten van constipatie gaan we in de praktijk op zoek naar wat jouw specifieke stoorzenders zijn die dit het probleem van constipatie hebben uitgelokt.
Makkelijker gezegd dan gedaan in alle eerlijkheid, want dit kan een breed scala van oorzaken zijn, vaak met elkaar verstrengeld.
Oorzaken van constipatie?
Zoals gezegd is dit vaak een combinatie van een aantal factoren. Ik bespreek wat ik het vaakst zie in mijn praktijk:
- Infecties in het spijsverteringsstelsel. Dit kan gaan van parasitaire infecties maar denk ook aan candida of schimmel. Zeker parasieten kunnen de darmtransit belemmeren en ook organen verstoren die betrokken zijn bij goede vertering van voedsel. Bijvoorbeeld de lever of de pancreas. Parasieten blijven een onderschatte oorzaak van chronische klachten hier in het westen.
- Slecht werkende lever. De lever zorgt onder meer voor gal die helpt toxines uit te klaren maar ook om vetten af te breken. Een slecht werkende lever heeft ook impact op je hoeveelheid maagzuur en enzymen in je maag waardoor je potentieel niet goed eten afbreekt en verteerd. Bepaalde parasitaire infecties kunnen zich in of rond de lever ophouden. Ook zware metalen, chemische stoffen als glyfosaat kunnen de leverwerking verstoren.
- Te weinig pancreasenzymen ; de pancreas helpt mee je eten te verteren, naast maagzuur en enzymen in je maag. Een verzwakte pancreas kan tekort schieten, zeker als ook de leverwerking verstoord is.
- Schildklier werkt te traag. Je schildklier reguleert onder meer de snelheid van je metabolisme van energie, temperatuur en hormonen en dus ook van je darmbeweging.
- Stress, trauma en onveiligheid. Dit is een heel belangrijke factor. Bij veel klanten blijkt ook trauma en/of zich emotioneel onveilig voelen nauw betrokken te zijn bij spijsverteringsklachten en constipatie. Bij een flink aantal mensen die ik spreek is de constipatie erger als ze uithuizig zijn of op vakantie. Bij stress of trauma kan het lichaam blijven steken in 'freeze' reflex of is het simpelweg niet bezig met spijsvertering omdat de overlevingsreflex primair is geworden. De impact hiervan op onder meer het immuunsysteem is groot, wat de deur openzet voor bijvoorbeeld infecties.
- Hormonale verstoring. Zo kan te hoge oestrogeenspiegels in het lichaam de darmbeweging vertragen. (REF) Bij veel mensen, zowel man als vrouw, is te veel oestrogeen in het lichaam een probleem. Een slecht werkende lever of traag werkende darmen dragen hier aan bij. Ook chemicaliën als plastics, de pil, PFAS, phthalates (REF) hebben een oestrogeen-verhogend en testosteron verlagend effect!
- Te weinig water drinken. Deze is niet zo moeilijk op te lossen; drink voldoende zuiver water! Chronisch koffiegebruik kan juist bijdragen aan constipatie omdat het water onttrekt aan het lichaam.
- Ook te weinig bewegen, door bijvoorbeeld een zittend beroep, kan leiden tot constipatie. Daarom hebben sommige mensen in het week-end minder tot geen last van constipatie. Onbewuste gevoelens van onveiligheid of simpelweg geen tijd vrijmaken (of geen tijd vrij krijgen) om naar het groot toilet te gaan, kan ook bijdragen aan constipatie.
Het zo goed mogelijk in kaart brengen van al je stoorzenders en daar consequent mee aan de slag gaan, is dus belangrijk bij het aanpakken van het verborgen en vaak verzwegen probleem dat chronische constipatie is.
Middeltjes en natuurlijke oplossingen kunnen zeker behulpzaam zijn, maar werken aan het dieperliggend 'waarom' is waar we in de praktijk voor staan. Immers, met een pleister neem je niet de oorzaak weg.