bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Factor X

Een belangrijke en cruciale speler in een gezond metabolisme is het hormoon insuline. En om maar direct met de deur in huis te vallen; neen, insuline is niet alleen van belang voor diabetici.

Insuline (wiki) wordt aangemaakt in de pancreas en heeft als belangrijkste functie de bloedsuikerspiegel stabiel houden.  Dat doet het door bloedglucose in de cellen binnen te loodsen zodat hat daar tot energie kan worden omgezet.  Bloedglucose is koolhydraten (tarwe, rijst, pasta, brood, linzen, aardappel,..)  die je hebt gegeten en die tot een suikervorm afgebroken wordt om dan energie van te maken.

Insuline is ook betrokken bij het omzetten van glucose naar vet in het lichaam.  Dit is een vaak vergeten functie. Het is als het ware een 'agent' die het verbranden van vet of het opslaan van vetten reguleert. 

Instinker 1: insuline wordt door veel meer getriggerd dan alleen maar "bloedsuiker". 

-  Zoete smaak kan insuline ook al vrijmaken. 
- Alles wat het beloningsstofje dopamine doet pieken ( verslavende substanties als drugs en weed, snoep en junkfood, gaming en smarthone-verslaving, etc) maakt insuline vrij. Over dopamine schreef ik al eerder. Dopamine is ook gelinkt aan verslaving.
- Stress maakt ook insuline vrij via de stresshormonen cortisol en via adrenaline.
- Sommige medicaties verstoren de insulinehuishouding of verstoren de regulatie van hongerhormonen en verzadigingssignalen. Antidepressiva zijn een typisch voorbeeld.
- Slaaptekort of ploegenwerk maakt je lichaam minder gevoelig voor insuline. Onder meer daarom heb je de neiging voortdurend naar suiker te grijpen als je slecht geslapen hebt. 
- Je cellen zijn minder gevoelig voor insuline door schade aangericht door toxines, infecties, zware metalen,  ongezonde levensstijl, roken, etc. Dit komt doordat de receptoren op je celwanden minder goed werken. Streven naar gezonde, goed werkende cellen is daarom erg belangrijk!
- Je metabolisme en organen als de pancreas zijn verstoord door infecties als parasieten of schimmel of zware metalen en toxische stoffen. (ref)

Waarom is dit belangrijk? 

Omdat één de sleutels voor een gezond metabolisme eruit bestaat je insuline-resistentie zo laag mogelijk te houden.
Resistentie wil zeggen dat je lichaam minder gevoelig geworden is voor insuline en daardoor heb je er meer van nodig, als een krachtiger signaal dat wél "gehoord" wordt. Het is bijna alsof je cellen hardhorig of doof geworden zijn voor het signaal. We draaien dan de spreekwoordelijke volumeknop nog harder open. Dat doen we dan door bijvoorbeeld (nog) meer suiker en koolhydraten te eten.

In dit filmpje leg ik het principe van mijn 'UNIFIED THEORY OF FOOD  uit' waarin insuline een centrale rol speelt.  Ik vertel onder meer over hoe verhoudingen op je bord insulinegevoeligheid kunnen herstellen, de impact op andere hormonen en stofjes, het belang van eiwitten en waarom insuline één van de vergeten sleutels is tot gewichtsverlies.

Instinker 2/ Heel veel chronische moderne welvaartsaandoeningen hebben een verstoorde insulinehuishouding als gemeenschappelijke factor!   (ref1) (Ref2)

Denk hierbij cardiovasculair risico en hoge bloeddruk, verslechterede doorbloeding, nier- en leverproblemen, overgewicht en zelfs kanker, 

Bij vrouwen is PCOS gelinkt aan verstoorde insulinehuishouding.

Maar ook aandoeningen als Alzheimer en Parkinson's, vermoeidheidsklachten, slaapproblemen en zelfs psychiatrische klachten worden meer en meer gelinkt aan verstoorde insuline en dus een verstoord energie-metabolisme.  (ref) 

Het probleem is echter niet een tekort aan energie, maar vaak een te veel aan energie dat echter niet meer kan gebruikt worden omdat het lichaam het signaal niet meer oppikt.  Je kan dus spreken van een energiecrisis in je lichaam.

Daarnaast ontstaat er een cascade van klachten als ontstekingen en een verstoord immuunsysteem wat tot meer infecties en ziekte leidt. (ref)

In de praktijk kijken we daarom ook naar jou insulinegevoeligheid en werken we aan herstel hiervan. Daarvoor gebruiken we bloedanalyses via de huisarts als parameter en ‘hard cijfermateriaal’. Wat jij in je mond stopt via wat op je bord ligt en andere keuzes op het gebied van levensstijl zijn de factoren die jij in de hand hebt.

Stef Renodeyn