Verzuurd? Dan maar alkaliseren?
Wat is er aan van de focus op verzuring versus alkaliseren bij complementaire therapieën? Vaak lijkt "hoe meer alkalisch hoe beter" het populaire uitgangspunt. Maar is het zo simpel?
We duiken even dieper en zetten een aantal biochemische puntjes op de i die hopelijk wat nuance brengen.
Eerst en vooral: het spel van zuur/base is iets wat op elke plaats in het lichaam anders is. Je maagzuur verschilt in zuurtegraad van je je mond, darmen, huid, lever, bloed en vaatwanden, etc. Vaak heeft dit zijn functie.
Maar zelfs op celniveau tot in je DNA zorgt de zuur versus alkalisch dynamiek op microniveau juist voor de goede werking van onder andere je genen en je celwanden.
Dit is dus alvast iets om mee te nemen: zuur en base zijn een dynamisch spel in ons lichaam die juist heel veel natuurlijke gezonde processen aan de gang houden.
Kan je de Ph van urine als maatstaf nemen om de verzuurde staat van het lichaam te meten?
Het is helaas een te eenvoudige aanname dat 'zure' urine een weerspiegeling zou representeren van een verzuurd lichaam.
Maar inderdaad, wie meer groene 'alkaliserende' groenten eet die rijk zijn aan kalium, ziet dit soms weerspiegelt in een minder zure urine. Dit niet omdat het lichaam automatisch minder verzuurd is, maar wél omdat kalium terug uitgescheiden wordt. Kalium heeft een alkaliserend effect.
Het is wél zo dat kalium in het lichaam helpt om verzurende processen zoals lactaat, tegen te gaan. LACTAATVERZURING is een belangrijk mechanisme van chronische klachten. Dat bespreek ik verder in dit videofragment.
Helpt alkalisch water om te alkaliseren?
Het drinken van alkalisch water of met natriumbicarbonaat verrijkt water, heeft onder meer als effect dat je maagzuur geremd wordt. Dit resulteert in minder goed voedsel kunnen verteren.
Maagzuur dat een sterke verschuiving doormaakt in zuurtegraad geeft het lichaam een signaal dat er iets aan de hand is als een zware infectie of vergiftiging, waardoor het immuunsysteem een fikse boost krijgt.
Mogelijks voel je je daardoor tijdelijk beter. Op termijn zorgt dit echter voor een verzwakking van een mogelijks al verzwakt immuunsysteem, meer infecties en een zwakke spijsvertering.
Er zijn wel sterke aanwijzingen dat het lokaal alkaliseren met bijvoorbeeld carbonaat helpt bij bepaalde kankervormen. Dit omdat kanker vaak in een zure omgeving gedijd.
Is vlees echt wel verzurend?
In tegenstelling tot wat nog te vaak aangenomen en verkondigt wordt, werkt vlees niet verzurend. Zo zorgt vlees eten automatisch voor het vrijgeven van alkaliserende componenten. (Denk aan calcium en carbonaat).
Is het bovendien niet een té simpele aanname dat voeding met een van nature meer "zure Ph" automatisch leidt tot verzuring in het lichaam?
Wie problemen heeft met het verteren van vlees heeft vaak een tekort aan enzymen en maagzuur. Of er is potentieel iets aan de hand met de lever, waardoor een te veel aan ammoniak kan ontstaan bij vleesconsumptie.
Instinker: Ammoniak is juist heel erg alkalisch, wat ziekmakend kan zijn.
De oplossing is hier vaak niet vlees vermijden maar de vervette en toxisch belaste lever aanpakken. Te hoge insulinespiegels en bloedsuikerspiegelproblemen opent de deur voor lactaatverzuring, wat veel diepgaander en toxischer is dan doorgaans wordt aangenomen en waar nauwelijks over wordt gesproken. In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, komt lactaatverzuring niet enkel voor na het sporten. Het kan ook chronisch voorkomen in het lichaam en richt veel schade aan.
Té alkalisch kan ook!
Sommige levensstijlfactoren, aandoeningen en infecties zorgen juist dat je TE ALKALISCH kan zijn zonder dat je het weet. Laat je dus goed begeleiden of weet wat je doet. Want het is niet zo omdat je ‘klachten’ hebt dat je dan automatisch moet ‘ontzuren’. Zo is een té alkalische staat gelinkt aan fybromyalgie. (ref)
Enkele voorbeelden:
- Stress-ademhaling. Denk hierbij aan chronische maar niet gediagnostiseerde of onopgemerkte hyperventilatie, Kortademigheid of borstademhaling. Door een disbalans tussen Co2 en zuurstof wordt je bloed té alkalisch. (ref)
Ademhalingstechnieken als de Wim Hof-methode zijn hierop gebaseerd. Via gecontroleerde hyperventilatie, wordt dan de gekende 'rush' en verhoging van immuunstoffen verkregen.
De Vraag blijft: is dit duurzaam, en wat is de bron in de eerste plaats van je klachten? Alles heeft zijn plaats maar ik raad mensen vaak eerder een ademhalingstechniek aan als oxygenadvantage of buteyko.
- Té hoge dosissen VITAMINE D als supplement. Jawel, dat is niet altijd gunstig, hoe cruciaal vitamine d ook is. Sommige mensen worden ziek van te veel vitamine D. Eén mechanisme kan een té alkalische staat van het bloed zijn, omdat vit D ook calcium mobiliseert. Zeker in combinatie met slecht werkende nieren, is dit een risico. (ref) (ref2)
- Infecties als Lyme, Parasieten en schimmel produceren onder meer ammoniak. Ammoniak is op zichzelf erg alkalisch en heeft een sterk toxisch effect. Het draagt onder meer bij aan (nog meer) zuurstoftekort. Dit kan ook in de darm voor vorming van ammoniak zorgen, wat de Ph van de darmen ook kan verstoren.
- Chronische uitdroging, nierproblemen en/of chronisch braken en tekort aan maagzuur kan leiden tot alkalose/ ( = te alkalische staat)
- Mensen met de taaislijmziekte (cystische fibrose) hebben ook aanleg om té alkalisch te worden.
- Sommige medicijnen kunnen een toxische alkalische staat uitlokken. Denk hierbij aan 'plaspillen' en bepaalde antibiotica.