Mannen, onze ballen liggen onder vuur!
In de praktijk beschrijf ik neurotransmitters en aanverwante stofjes al eens als 'kleine schakelaars' en hormonen als 'grote schakelaars'. Je hoeft er niet veel aan te morrelen en van alles kan fout lopen. Zo blijkt dat er een serieus testosteron-probleem is en dat heeft (soms grote) gevolgen!
Testosteron keldert in alle leeftijdsgroepen…
Te laag testosteron bij mannen is een groot maar nauwelijks aangekaart probleem. Toch lijken veel mannen er in stilte (en vaak ongeweten) aan te lijden.
Testosteron is een geslachtshormoon en wordt bij mannen aangemaakt in de testes en de bijnieren (WIKI) Het zorgt onder meer voor sex drive en aanmaak sperma, spiermassa en groei, haargroei, hersenvorming maar is ook betrokken bij focus, "drive", zelfzekerheid (niet te verwarren met arrogantie), passie en wat ik dan losjes 'mannelijke centering' noem.
Ook vrouwen maken testosteron aan maar in veel mindere mate.
Een recent onderzoek bij 'gezonde' jonge mannen toonde (nog maar eens) aan dat testosteron aan een alarmerend snelheid aan het dalen is. Zo blijken jonge Amerikaanse mannen 30% minder testosteron te hebben dan 15 jaar geleden. (Ref)
Een andere grote overzichtsstudie toonde eerder al dat testosteron bij mannen in de leeftijdsgroep 45 tot 80 jaar wereldwijd tot 40 % gedaald is in vergelijking met een aantal decennia geleden.
Instinker: dit staat los van de natuurlijke afname van testosteron dat sowieso over de jaren heen plaatsvindt. Gemiddeld heb je op je vijftigste nog de helft van het testosteron dat je op de 18e aanmaakte. (Sorry, part of life!) .
Maar neem je deze onnatuurlijke tendens, vermoedelijk aangedreven door omgeving- en levenstijlfactoren in rekenschap, dan zit je op je vijftigste met nog eens de helft minder dan normaal aan testosteron- aanmaak. Dus, zo goed als nul!
Te laag testosteron kan zorgen voor:
- moeilijk gewicht kunnen verliezen, Te veel vetmassa rond de buik.
- laag zelfbeeld, sterk twijfelen aan jezelf, besluiteloosheid.
- angstig zijn, depressieve klachten.
- Agressie, irritatie of geprikkeld zijn. Dat testosteron agressief maakt is een hardnekkige mythe. Dit kan voortkomen juist vanuit te laag testosteon of te sterke conversie naar andere hormonen als oestrogeen, en stofjes als glutamaat en histamine.
- weinig spiermassa, moeilijk spiermassa opbouwen.
- 'man-boobs',
- weinig energie en 'drive'.
- geen sex-drive of erectiestoornis.
- onderbroken slaap en slaapstoornissen.
- slechte botkwaliteit.
Het is niet zo dat haarverlies een teken is van te weinig testesteron.. Vaak is er een probleem met omzetting van testosteron. We bespraken dit twee weken geleden.
Een aantal van de oorzaken van een te lage testosteronspiegel...
Vaak komen we bij de usual suspects uit, maar dat maakt het niet minder alarmerend. Integendeel. Een 'greep uit het aanbod' wat onze ballen onder vuur legt (en onze drive, passie en relatie met het andere geslacht ondermijnd.)
Zo is er aangetoond dat:
- Overgewicht bij tieners de testosteron-spiegel kan halveren! (ref) Als je de combinatie overgewicht en diabetes hebt, is het probleem nog groter. (ref) Afvallen maakt dikke mannen dan ook (terug) mannelijker . Dat komt onder meer omdat te veel vet ook nog eens oestrogeenproductie stimuleert én testosteron productie afremt. (ref) Het uiterlijk kan dan wel niet het enige wat telt , maar het is een feit dat we niet gemaakt zijn om aan chronisch overgewicht te lijden.
Hier mee samengaand doet een levensstijl van (te) veel koolhydraatrijke en suikerrijke voeding, foute fabrieksvetten, troostvoeding, snacks en kant en klaar eten je bloedsuikerspiegel flink pieken wat effect heeft op je hormonen. Ook alcohol doet je testosteron geen goed.
- Slaaptekort. Wie heeft er niet onder te lijden? Niet verwonderlijk dat te weinig slapen en slecht slapen je testosteron keldert. En dat gebeurt al na een enkele nacht slecht of te weinig slapen. (ref) Immers, als je diep slaapt maak je flink wat testosteron aan. (ref). Een uur extra slaap (wie heeft er geen nood aan?) kan je testosteronspiegel zelfs met 12 % doen toenemen .
- Chemicaliën, pesticiden en herbiciden, plastiekvormen, etc. Denk hierbij aan chemische stoffen aanwezig in schoonheidsproducten, huishoudproducten, keuken en kookmateriaal. shampoo, deo, voeding, etc
Daar valt veel over te zeggen en deze nieuwsbrief is daarvoor te kort!
Wie in de praktijk komt voor een traject en het booklet over 'Toxines in je leefomgeving' heeft bestudeert, valt al eens achterover.
De meeste van deze slecht gereguleerde of niet onderzochte stoffen hebben ofwel een testosteron-remmende werking of doen oestrogeen toenemen. (Wat dezelfde disbalans kan geven).
Zo is het inmiddels beruchte PFOS een krachtige testosteron-remmer . Ook BPA - te vinden in plastic - en phtalaten wat je aantreft in onder meer schoonheids- en badkamerproducten, hebben een testosteron verstorende werking. (ref)
- Stress en daardoor chronisch verhoogde stresshormonen verlaagt testosteron (ref)
Mannen.... de wereld heeft ook ons nodig!
En ook je ballen zijn nog steeds nodig! (Wie weet meer dan ooit.) Maar de stappen die daarvoor nodig zijn, moet jij zetten. (Klinkt 'mannelijk' en uitdagend, niet?)
En ik beken: het merendeel van de klanten in de praktijk zijn nog steeds vrouwen. Die lijken meer ondernemend te zijn op gezondheidsvlak.
Maar ik ben blij te merken dat de laatste tijd meer mannen de weg vinden. Voor deze mannen, inclusief mezelf, is het een openbaring in vertrouwen te kunnen praten over 'mannen-stuff' en ook de link te ontdekken tussen klachten, lichaamsbouw als een dikke buik, emoties, daadkracht, creativiteit en wat we dan "stoorzenders" noemen als infecties en toxines die de boel in de war sturen.
Ik wil slechts één afspraak maken:
doe het niet voor je vrouw of je partner, of omdat je vrienden het zeggen of onder druk van een andere 'externe autoriteit'.
Doe het ook niet alleen maar voor een schoon figuur.
Doe het al zeker niet omdat dit e-artikel je bang maakt.
Neen. Doe dit voor jezelf.
Jaja, Maar wat is dat 'jezelf' dan?
Wel, voor mij is dat niet iets statisch. Voor mij is man-zijn iets dat steeds in wording is.
Ga daarom deze weg omdat je de weg van mens-wording wil gaan, omdat je jezelf aan jezelf wil teruggeven. Je bent je leven lang bezig met ‘man te worden’.
Een man heeft een plan nodig, én passie in zijn leven. Niet?
ps: Dat plan-de-man is NIET één of meerdere praktijktrajecten. Die zijn hoogstens een onderdeel of een startschot.
Dat plan-de-man zijn je persoonlijke waarden en je inzetten daar naar best vermogen naar te leven. Dat plan-de-man is je inzetten dat waar te maken, ook al ga je op je bek.
Het zijn de waarden die jij in de wereld wil zetten, op jouw unieke manier. Of bijsturen en veranderen wat veranderd moet worden. Of een nieuwe horizon.
En dat overgoten met een flinke scheut vurige passie.
Schrik voor? Kan zijn. Maar toch maar doen! Wat zei die beroemde macho Star Trek-kapitein alweer? "To boldly go where...(?) ".
Wie is het moedigst? Hij die in zijn broek plast en zich omdraait of hij die in zijn broek plast, én toch stappen voorwaarts zet?
Bal-dadige groeten,