bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Het gevaar van je goed voelen

Jawel, je leven zou wel eens kunnen veranderen omdat je je goed voelt, je (eindelijk) kan ontspannen en thuiskomen in je lijf!

Deze week had ik een gesprek met een klant waaruit het gevaar bleek van het zich goed voelen na een jarenlange strijd met klachten als slechte spijsvertering, vermoeidheid, stressgevoeligheid en slecht slapen.

Middenin een conversatie zei de klant iets en plots had ik door hoe zeer er vooruitgang geboekt was.

Ze zei: "ik moest op een communie-feest zijn maar ik had me mega-overslapen. Rustiger en meer ontspannen zijn, heeft zijn nadelen, zie je wel," grapte ze.

Ik antwoordde: "WAT? Jij overslapen? Dat is onmogelijk!!" Deze klant stond bekend als wat we 'een stress-kip' zouden noemen waarbij het woord ont-spânning voor nog meer stress leek te zorgen dan de stress zelf.

"Inderdaad, dat is me nog nooit overkomen en mijn kat die me normaal komt wekken, is gewoon bij me komen liggen." ;)

Ik antwoord: "Eindelijk komt er rust in je lichaam/geest, na 53 jaar. Baasje rustig = kat rustig."

"Dat is zo, je ziet dat aan haar. Ik vind meer en meer een plek in mezelf. Daar ben ik je echt dankbaar om."

Slik.
Ja, die moest ik even doorslikken. De positieve impact van wat je aanreikt en kan laten gebeuren in iemands leven, ontgaat me al eens.

En soms gaat het ook over doorzetten, en blijven geloven - zowel als coach en ook als klant - en stap voor stap timmeren aan die verbetering in wederzijds vertrouwen. Want ik ben ook eerlijk: een leven lang overlopende emmer van stoorzenders en lichamelijke uitputting (soms ook nog eens stevig gekruid met een paar trauma's) los je niet op in vier maanden tijd. Of zelfs niet een half jaar tijd.

En jawel, het Basistraject is vaak een 'bombshell' waarin voor veel mensen grote puzzelstukken eindelijk bij elkaar worden gelegd en er 'grote kuis' plaatsvindt. Soms wordt er geschiedenis geschreven.
Of we nu elkaar daarna dan nog terugzien of niet, hangt af of er nog werk aan de winkel en of jezelf een blijvende investering blijft… voor jezelf. Hoe dan ook, aak is dit het startschot van het implementeren van een duurzame leef- en eetstijl.

Maar het belangrijkste?

Meer dan ooit lijken deze polariserende tijden ons uit te dagen te gaan staan voor wat wij kunnen zijn in meest authentieke zin. Daarvoor staat ook de praktijknaam 'Yourself Refined' : jezelf raffineren, uitpuren, ontdoen van wat te veel is, van wat stoort en je ontwricht, dat wat moet 'afgepeld' worden om terug meer je pure zelf te worden.   Het gaat dus minder om iemand anders worden of een nieuw doel bereiken of een 'nieuwe werkelijkheid scheppen'. Het gaat om terugvinden van wat je altijd geweest bent. Alleen was je dat uit het zicht verloren. In die lijn postte ik dit fragment van een interview met dr David Martin op mijn you tube kanaal.

Meer dan ooit lijken deze polariserende tijden ons uit te dagen te gaan staan voor wat wij kunnen zijn in meest authentieke zin. Daarvoor staat ook de praktijknaam 'Yourself Refined' : jezelf raffineren, uitpuren, ontdoen van wat te veel is, van wat stoort en je ontwricht, dat wat moet 'afgepeld' worden om terug meer je pure zelf te worden.

Het gaat dus minder om iemand anders worden of een nieuw doel bereiken of een 'nieuwe werkelijkheid scheppen'. Het gaat om terugvinden van wat je altijd geweest bent. Alleen was je dat uit het zicht verloren. In die lijn postte ik
dit fragment van een interview met dr David Martin op mijn you tube kanaal.

Eerst en vooral bepalen wat voor jou nodig is en hoe hard het nodig is voor jou. Als je dat niet weet, dan kom je gewoon eens langs voor een gratis gesprek om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

En soms moet je ook springen omdat het van moétens is, omdat je weet wat je niét meer wil en een idee hebt, of soms zelfs alleen maar een verlangen, hoe het leven wél kan zijn en zou moeten zijn. (En ook koppig je weg gaan helpt. En af en toe eens goed lachen in de praktijk. )


Snel even 'detoxen', een mythe.

Je kan een overbelast en ontwricht lichaam dus niet snel even ontdoen van wat ik 'stoorzenders' noem tijdens bijvoorbeeld een (duurbetaalde) 10- of 12-daagse kuur. Dit vraagt een systemische aanpak met oog voor het bredere unieke perspectief en 'gestel' van je persoon. Je verhaal is ook nog eens uniek en niet te vergelijken met dat van iemand anders.

Het leegmaken van je 'toxische emmer' vraagt eveneens een specifieke volgorde. Zo houden sommige infecties zware metalen vast, en houden bepaalde infecties ook nog eens andere infecties in stand.

Het gaat dus vaak over een ‘meerkoppige draak’ waarbij het van belang is welke kop je eerst aanpakt. In mijn ervaring is de eerste initiële dosis niet de enige en vaak ook niet de hoofdoorzaak van de klachten.

Stef Renodeyn