bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Over winterdepressies en die eeuwige kou

Voor veel mensen is de komst van de herfst/winter een jaarlijks terugkerende periode van weinig energie, moedeloosheid tot depressie, en een kou die met weinig te verhelpen is. Wat is één van de vergeten factoren hierin?

Je schildklier als vergeten metronoom van je metabolisme..

De winterperiode die jaarlijks 'afglijdt' tot een lijdensweg die soms als begint eind september, dat kan niet de bedoeling zijn. Er moet dus meer aan de hand zijn.

Ee vergeten 'thermostaat' die regelt hoe hard of hoe traag je metabolisme gaat is je schildklier. Deze klier te vinden ter hoogte van het strottenhoofd helpt via hormonen mee bepalen hoe hard of hoe traag je lichaam werkt, en helpt dus ook energieproductie te regelen tot en met aanmaak van warmte.

Interessant is op te merken dat je schildklier samenwerkt met andere sensoren als licht of stressfactoren.

Heb je al gemerkt dat je in de lente en zomer meer energie hebt? Dat komt onder meer door zonlicht, meer buiten zijn maar ook door je schildklier die je daar bij helpt. Die gaat wat harder werken en je metabolisme gaat sneller werken. Bij minder licht gebeurt het omgekeerde; je maakt minder energie aan, je metabolisme vertraagt wat en je komt wat meer in 'rust'-modus. Daarvoor dienen immers de donkere dagen en de avond/nacht.


De vergeten aanstuurder van winterdepressie en 'altijd kou hebben'.

Dit kan onder meer je schildklier zijn die TE traag werkt. Je metabolisme wordt hierdoor 'sluggish'. Je redt het nog in de zomer (sommigen zelfs dan al niet meer), en al zeker niet tijdens de donkere dagen. Want dan valt die zo goed als stil. En zo ook de rest van je lichaam.

Denk bij een te trage schildklier aan:

- Moeilijk gewicht verliezen (of je legt er de zweep op en je eet zo weinig dat je.. nog meer kou hebt.. ).
- Snel kou hebben ( eindelijk val je in slaap na een uur opwarmen met warmwaterkruiken en hete gemberthee.)
- Neiging tot laag gemoed en depressie. ( ja maar het is de winter.. en de huisarts geeft je een verslavende anti-depressiva. )
- Constipatie (want ook je darmen werken trager en vallen stil.)
- Je snel moe voelen of weinig energie hebben. Je valt in slaap tijdens een rustmoment.
- Traag groeiend haar en nagels. Ook haaruitval en droge huid kunnen klachten zijn.

De bloedwaarde van TSH, het meest gemeten schildklierhormoon geeft onvoldoende uitsluitsel over de werking van de schildklier. Er zijn nog verschillende andere parameters die moeten bekeken worden en de min en max waarden voor TSH zijn zo breed opgevat dat bijna iedereen er binnen valt, wat een vals beeld geeft.

Instinker: de schildklier is de spreekwoordelijke 'kanarie in de koolmijn'!

We moeten dus niet zomaar de schildklier gaan behandelen. Een falende schildklier is symptomatisch voor andere, soms meer verborgen 'stoorzenders'. Deze moeten eerst aangepakt worden om de schildklier zijn balans te laten terugvinden.

Bij een te trage schildklier zijn vaak 'the usual suspects' in het spel:

  • Infecties en toxines die de lever en het spijsverteringsstelsel ontwrichten. (En de trage schildklier maakt dit nog erger)

  • Tekort aan jodium en co-factoren als selenium en zink.

  • Een toxisch brein ( door bv zware metalen en zuurstoftekort) waardoor de hormonale signalen via de hypothalamus en de hypofyse voor de schildklier niet meer correct gebeuren.

  • Toxines IN of OP de schildklier zelf. Denk aan fluor, chloor en bromium. Deze halogenen hebben affiniteit voor de schildklier door hun gelijkenis met jodium, nodig voor aanmaak van het schildklierhormoon. Deze kunnen ook nog voor een auto-immuunreactie zorgen waardoor je schildklier te traag (“hypo-schildklier”) gaat werken of te snel '(“hyper-schildklier”) Denk hierbij onder meer aan PFOS (tefal, waterafstotende producten, etc) dat een fluor-vorm is waarvan is aangetoond dat die de schildklierwerking verstoord.

    Fluorvormen gebruikt in tandpasta’s zijn geen natuurlijke fluor waardoor ze voor het lichaam onbruikbaar zijn.

  • Eet en leefstijl. Zo zal een stressvol leven en slaaptekort je schildklier nog meer kelderen. Verstoring van de darmflora, het gekende ‘leaky-gut’-syndroom waarbij eiwitvormen in het lichaam en de bloedstroom lekken die er niet thuishoren, en waardoor je immuunysteem gaat over-reageren (en ook de schildklier gaat belagen) en een verzwakte leverwerking hebben allemaal invloed op de schildklier. Chronisch onder-eten (om bv slank te blijven) of langdurig vegetarisme of veganisme kunnen ook de schildklier verstoren door nutriënten-tekort en ondervoeding.

  • Dopamine-uitputting door verslavend gedrag en substanties. De voorloper van je schildklierhormoon (tyrosine) is dezelfde als het in deze moderne tijden via voeding, apps, social media, .. veelvuldig gekaapte 'dopamine'.

  • Hormonale disbalans : zo zal bij vrouwen te laag progesteron of in verhouding te hoog oestrogeen vaak bijdragen aan te trage schildklier. Mede een van de redenen waarom verstoorde schildklierwerking vaker bij vrouwen voorkomt.

  • Straling (bv als borstkankerbehandeling) kan de schildklierwerking verstoren.

Over het "waarom" we steeds moeten streven naar denken en werken vanuit verbanden vinden en de "oorzaak achter de oorzaak" moeten aanpakken spreek ik ook vaak in mijn webinars. Meld je aan voor mijn wekelijks e-artikel voor updates en uitnodigingen, of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!

Stef Renodeyn