bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Neem jij ook de pil?

Wist je dat 'de pil' bij chronisch gebruik een grote impact heeft op je darmflora? Ook andere organen betrokken bij je spijsvertering en detoxificatie kunnen hier erg onder lijden.


Een vrijer seksleven, maar...

Uiteraard ga ik me niet moeien met je seksleven. Maar er zijn net iets te veel vrouwen wiens hormonen verstoord zijn geraakt door langdurig gebruik van de pil. Daarnaast zijn er verschillende onderbelichte neveneffecten die je welbevinden behoorlijk kunnen verstoren en is er ook een link met chronische klachten. Vaak versterkt het één ook het ander; zo krijgen infecties sneller de overhand als je hormonaal uit balans bent.

De pil heeft immers een (zelden besproken) oestrogeen verstorend effect, waarbij er zich vaak een teveel aan oestrogeen vormt in het lichaam in verhoudingtot andere hormonen. Dit heeft een grote impact; je oestrogeen bepaalt immers je vrouw zijn!

Vergeten neveneffecten van orale anticonceptiva zijn:

- Verstoorde balans van de darmflora.
- Verstoorde werking van de schildklier.
- De pil remt de opname van belangrijke B vitamines als B9 (foliumzuur) maar ook van zink en magnesium. (Een verstoorde darmflora draagt hier nog meer bij.) Deze cruciale stofjes zijn noodzakelijk voor onder meer energie aanmaak, het zenuwstelsel en je immuunsysteem.
- Uit onderzoek blijkt dat gebruik van de pil de kans op depressie verhoogt.
- Uit onderzoek blijkt dat de pil de kans op (oestrogeen gedreven) borstkanker verhoogt.
- De pil draagt bij aan het 'leaky-gut' syndroom, wat de kans op onder meer auto-immuun, voedselintoleranties en allergieën verhoogt.
- Verhoogd oestrogeen verhoogt je kans op galstenen. (Een van de redenen waarom galstenen vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomen.)


Een verstoorde darmflora en verhoogd oestrogeen is gelinkt aan parasitaire infecties, schimmel en candida, endometriose alsook schildklierproblemen.

Klachten kunnen hier zijn: opgezette buik, krampen, constipatie, pijnlijke maandstonden, hevige bloedingen, abnormale slijmachtige afscheiding maar ook vermoeidheid, slecht werkend geheugen en depressieve klachten.

Ook kan verhoogd oestrogeen zorgen voor verlaagde stressweerstand waardoor je slechter slaapt, irritatie en onrust voelt.

Niet verwonderlijk, immers, alles heeft invloed op alles en alles werkt samen, niet? Je lichaam is immers een eco-ysteem, niet een aantal aan elkaar gemonteerde organen die onafhankelijk functioneren. Tegelijk weet je nu waarom vragen betreffende de pil en/of hormoontherapie op de vragenlijst staan van het Basistraject in de praktijk!


Verbanden en oorzaken opsporen...

Het wordt stilaan mijn mantra. Wat is het achterliggende mechanisme? Hoe verhouden de klachten zich tot het groter geheel en wat zijn onderliggende verbanden?
Sommige vrouwen nemen de pil om juist die pijnlijke maandstonden te vermijden of af te vlakken. Dat is een ogenschijnlijk doeltreffende 'pleister'. Maar los je daarmee het probleem op? En versterk je het probleem zelfs niet, om zoveel jaren later (nog) verder van huis uit te komen?

Zelfs na het stoppen met de anticonceptiepil kan de hormonenspiegel nog lang verstoord zijn. Er wordt dan gesproken van 'Post Birthcontrol Pill Syndrome'. Andere co-factoren kunnen verstoorde bloedsuiker, stress & trauma, slaaptekort, chronisch medicijngebruik, Vit D-tekort, zware metalen, toxines en infecties zijn.

Zelfs na het stoppen met de anticonceptiepil kan de hormonenspiegel nog lang verstoord zijn. Er wordt dan gesproken van 'Post Birthcontrol Pill Syndrome'.
Andere co-factoren kunnen verstoorde bloedsuiker, stress & trauma, slaaptekort, chronisch medicijngebruik, Vit D-tekort, zware metalen, toxines en infecties zijn.

Beginnen bij het begin!

Dat gebeurt door het bekijken van je belastingen (de zogenaamde 'stoorzenders'), je voedingspatroon onder de loep te nemen en je levensgeschiedenis te bekijken. Waar sta jij?

Heb jij al veel stress gehad?
Heb je ooit anti-biotica gebruikt?
Heb je dan ook nog eens de pil genomen of andere hormoontherapieën ondergaan?
Heb je op een bepaalde manier geleefd en gegeten die je organen als lever, nieren en darmen overbelasten? (Want die helpen mee hormonen af te breken en af te voeren.)
Heb je een onverwerkte infectie opgelopen? Heb je chemische belastingen die nog meer druk op je welbevinden leggen?

Interessant kan zijn voor jezelf hier een lijst van op te maken, of de hulp van een professional inroepen die dit in kaart brengt.

Vaak gaat het om een opstapeling van factoren, als een 'toxische emmer' die zich langzaam vult, tot hij plots overloopt.

Aanvullend goede vragen kunnen hier zijn:

Wil jij het voor jezelf zo ver laten komen?
En, wat is er belangrijk genoeg voor jou in je leven om het roer te keren en aan de slag te gaan? ( Dat hoeft niet te gaan om grote plannen en doelen. Zelfrespect en bewustwording als initieel ‘triggerpoint” kan al méér dan genoeg zijn.)
Of heb je toch een doel, en denk je: verdomme, het lukt me niet. Het leven ontglipt me..

In dat, geval: is het geen ‘tijd voor actie’?

Stef Renodeyn