Je nieren, van het hoogste belang!
Onze nieren zijn een belangrijk maar kwetsbaar orgaan, dat onder meer de waterhuishouding reguleert. Wat kan er fout gaan met de nieren, wat zijn aandachtspunten én een deel misverstanden (binnen zowel de reguliere als complementaire gezondheidsbegeleiding) ?
Naast het reguleren van onze waterhuishouding, hebben de nieren ook een bloedzuiverende functie. ze helpen de ph (zuurtegraad) te regelen van het bloed, alsook de bloeddruk en de zout/kalium-balans in het bloed. De nieren zijn ook betrokken bij het aanmaken van urine. (Wikipedia)
Het fijnmazig netwerk van nefronen is een subliem systeem om te scheiden wat nog nodig kan zijn in het lichaam en wat gerecycleerd moet worden en wat moet uitgescheiden worden. Als je regelmatig een stekende pijn voelt iets hoger dan de onderrug aan de linker en/of rechterzijde mag je dat niet negeren. Wat ik vaak zie in de praktijk is dat nierklachten vaak een stevige 'kanarie in de koolmijn' zijn die aangeeft dat er veel meer aan de hand is.
Klachten die geassocieerd zijn met nieren die in de problemen zitten kunnen zijn:
- Droge of doffe huid, potentieel ook andere huidproblemen.
- Vermoeidheid, ook na een lichte inspanning.
- Ammoniak smaken of je hebt de indruk dat jij of je urine ruikt naar ammoniak. Er kan ook sprake zijn van een ijzer of metaalsmaak in de mond.
- Pijn in de onderrug, maar dan eerder links en/of rechts, een aantal centimer boven het staartenbeen.
- Zeer donkere urine en/of pijnlijk of moeilijk plassen.
- Het gevoel hebben dat je water vasthoudt.
- Weekheid in de knieën, maar dan achteraan.
- Bloeddrukproblemen.
- Een gevoel van zuurstoftekort / te weinig lucht.
De nieren zijn in tegenstelling tot andere 'filter en drainage-organen' kwetsbaarder en moeilijker te herstellen bij overbelasting en beschadiging. Zo is je lever - onze super-detox-soldaat - veel sterker en kan een half afgestorven lever helemaal terug her-generen over een periode van een aantal jaren.
Onder meer daarom ontzie ik de nieren zoveel mogelijk in de praktijk als het op uitklaren van toxines en infecties aankomt. In de plaats ligt de focus op de lever, darmen en lymfen als belangrijkste drainage-routes om belastingen te verwijderen!
Een rits hardnekkige 'urban legends'...
binnen zowel de klassieke als complementaire gezondheidsbegeleiding maken het probleem vaak onnodig complexer. Zo wordt vaak beweerd:
- Dierlijke eiwitten beschadigen de nieren nog meer en moeten sterk beperkt worden (omdat de filtering niet meer goed werkt).
- Vit C draagt bij aan (meer) nierstenen..
- Zout is ongezond..
Deze aannames zijn vaak éénzijdig en berusten op onderzoeken die inmiddels ontkracht zijn maar deze ‘urban legends’ blijven hardnekkig voortleven.
Je krijgt ook geen jicht door dierlijke eiwitten. In deze educatieve video geef ik toelichting over het ontstaan van jicht, misverstanden en wat échte oorzaken zijn die tot jichtklachten leiden. De nieren en hun gezondheid speelt hier een centrale rol! (10 minuten, Nederlands gesproken.)
Een aantal 'kernoorzaken'..
waardoor nieren niet meer goed werken en zelfs beschadigd kunnen raken zijn:
- Te weinig water drinken, chronische uitdroging. Alcohol, koffie.
- Te hoge insuline (door te veel suikers en koolhydraten, troostvoeding, etc). Insuline beschadigt de nieren, in combinatie met hoge bloedsuiker. Daarom is bij (pré-)diabetes de nieren één van de organen die het eerst aangetast zijn, en deze kunnen niet herstellen door insuline te gaan injecteren. Integendeel, deze gaan in de loop van het ziekteproces nog achteruit.
Wist je dat (pré-)diabetes één van de makkelijkst te behandelingen aandoeningen is?
- Te hoge bloeddruk. Potentieel veroorzaakt door eet en leefstijl. De hoge bloeddruk beschadigt het fijngevoelig filtersysteem van de nieren. Instinker: neem je dan een bloeddrukverlager of ga je op zoek naar de andere co-factoren die dit veroorzaken?) Alle hier genoemde oorzaken en stressors inclusief belasting van andere organen als lever kunnen zorgen voor hoge bloeddruk!
Zo leert het principe van de drainage-trechter ons dat bij een overbelaste lever toxines terug in het lichaam worden gepompt om dan een nooduitweg te proberen vinden via... de nieren. Nefast als dit chronisch gebeurt.
- Infecties als parasieten maar ook schimmelinfecties die mycotoxines (WIKI) afgeven kunnen de nieren beschadigen. Ook infecties in het spijsverteringsstelsel en de lever kunnen druk zetten op de nieren. De stoffen door deze infecties afgegeven (waaronder ammoniak) kunnen grote druk op de gezondheid en het welbevinden leggen en een cascade aan klachten in gang zetten en versterken! Deze toxines zijn ook in staat om de waterhuishouding te ontregelen door het anti-duretisch hormoon te verstoren waardoor je teveel water verliest! Typisch hieraan kan zijn: altijd dorst ondanks dat je veel drinkt, veel moeten plassen en snel last hebben van statische schokjes.
- Zware metalen als kwik en cadmium maar ook de pesticide glyfosaat gaat in de nieren zitten en richten er schade aan. (Ref) (Ref) (Ref)
- Chronisch medicatiegebruik. Onder meer antibiotica, bepaalde pijnstillers als ibuprofen, anti-depressiva als Prozac en cholesterolverlagers kunnen de nieren beschadigen. Er wordt geschat dat bij zon' 20% van ernstig 'vergiftigde' nieren (nefrotoxiciteit) medicijnen de oorzaak zijn. (Ref)
Dan toch maar investeren in 'the big picture' aanpakken in plaats van pleisters kleven?