bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Special: migraine en hoofdpijnen

Bij veel vrouwen (maar ook mannen) die mijn praktijk binnenstappen zijn hoofdpijnen en migraine-aanvallen vaak deel van het probleem en het lijden, of soms zelfs de hoofdreden waarom ze komen!

Niet verwonderlijk... Hoofdpijnen en migraine kunnen een slopende impact hebben op het welbevinden en de levenskwaliteit. Dat gaat van slapeloosheid, je overdag moe en suf voelen, uitputting of nood aan recuperatie na de zoveelste 'aanval' tot en met een sociaal leven dat onder druk staat. Je bent immers bang een aanval uit te lokken door wat je eet en drinkt, te laat opblijven en te veel prikkels. Na een tijd ga je leven vanuit het proberen vermijden, anticiperen en komt je leven langzaam maar zeker in het teken van klachten te staan in plaats van welbevinden, zeker als er nog andere klachten als vermoeidheid of bijvoorbeeld ontstekingen in het spel zijn. Kortom, je kan je volle potentieel niet in vrijheid aanboren.

De gangbare oplossingen blijven vaak steken in symptoombeheersing die tijdelijk helpt (wat nodig kan zijn!) maar waarbij niet aan de diepere oorzaak gewerkt wordt.

De verschillende subtypes van migraine en hoofdpijnen ga ik hier niet uit de doeken doen. Maar enkele zijn migraine met aura (je voelt, ziet of ruikt bepaalde sensaties voorafgaand aan de échte hoofdpijn), migraine zonder aura die plots zonder waarschuwing opzet, menstruele migraine ( vaak tijdens of voorafgaand de maandstonden) of migraine waarbij er tijdelijke verlamming optreedt in het gezicht of ledematen (zogenaamde 'hemiplegische migraine'). Zie ook wikipedia

Neem jij genoegen met iets een naam te geven zonder oplossing?

Die vraag is al jaren mijn uitgangspunt. Het was ook mijn uitgangspunt toen ik zelf ziek was. Meer dan in diagnoses geloof ik echter in oplossingen. Begrijp me niet verkeerd: ik geloof wél in symptomen!

En je kan iets een naam geven. Maar daarmee is de kous niet af. Integendeel! Nog meer geloof ik in de vraag; "waarom gebeurt dit, hoe komt dit?" Een diagnose stellen na een onderzoek is immers iets anders dan iets onderzoeken om het op te lossen.

Vaak wordt de link met andere organen, mechanismen en belastingen vergeten of niet onderzocht als migraine en hoofdpijn zich voordoet. In vele gevallen is een 'breder perspectief' bekijken echter noodzakelijk.

Wist je dat in België zo'n 20.5 % van de bevolking last heeft van migraine? Dat is zo'n 1/4 van de bevolking! (bron: RIZIV) De reden waarom wij (alweer) koploper zijn in de EU is onduidelijk... Als we echter op individueel niveau kijken vinden we vaak wél verschillende oorzaken en triggers terug.

Een breder perspectief ; enkele vaak vergeten oorzaken...

In mijn praktijk is een individuele aanpak noodzakelijk. jij bent immers een uniek mens. Toch zijn er aantal gemeenschappelijke factoren die vaak terugkomen als het over migraine gaat. We bespreken er enkele:

Problemen met je lever. Jawel, ik begin weer over de lever! Vaak vergeten en onderschat is onder meer de connectie van de lever met de middenrifzenuw ('nervus phrenicus’). Een gedeelte van deze zenuw loopt van de galblaas aan de lever naar de rechterschouder. (wikipedia) Een overbelaste lever (wat ik héél vaak zie!) kan zich hierdoor uiten in schouder- en rugpijnen, nekpijn aan de rechterzijde en zelfs doorstralen naar oogholte en de rechterzijde van het hoofd. Onderzoek suggereert dat zenuw-inflammatie betrokken kan zijn bij migraine. (ref)

Los van bovenstaande piste, suggereert onderzoek ook een verband tussen een verzwakte, slecht werkende lever en migraine. (ref)

Ook een slecht werkende galblaas, te weinig gal of galstenen, hebben grote invloed op onder meer de spijsvertering en het natuurlijke detox-proces van je lichaam wat een impact kan hebben op bijvoorbeeld het brein. Er is dan ook een mogelijks verband tussen een slecht werkende galblaas, galstenen en migraine. (ref)

De oorzaken van een slecht werkende lever en galblaas zijn legio en deze moeten dus goed in kaart gebracht worden én aangepakt om tot een duurzame oplossing te komen!

Hormonen die uit balans zijn. Zo is oestrogeen betrokken bij het samentrekken en uitzetten van bloedvaten. Een te snel of ongecontroleerd uitzetten van bloedvaten kan aanleiding geven tot hoofdpijnen en migraine. Dit kan een verklaring zijn van menstruele migraine. Veel mensen (zo niet iedereen, vrouwen én mannen) hebben last van een verstoorde hormonenbalans en vooral van een te veel aan oestrogeen, onder meer door toxines, zware metalen, de pil en voedingspatroon. Je lever - jouw super-detox-soldaat - is van cruciaal belang als het op een gezonde oestrogeen-balans aankomt! En wist je dat een verstoorde oestrogeen-werking betrokken is bij… galstenen en/of een vertraagde galwerking?

Ook serotonine, een belangrijke ‘feelgood-neurotransmitter’ zou betrokken zijn bij migraine. Zo zijn verlaagde waarden van serotonine gevonden bij mensen met migraine. (Zogenaamde ‘migraineurs’). (ref). Niet verwonderlijk dus dat medicatie die wordt ingezet bij migraine inwerkt op de serotonine-route in het brein. (ref) Vraag blijft: wat veroorzaakt een tekort of verlaging in de eerste plaats? Ook hier zijn er indicaties dat stressors, trauma en ook post-traumatische stress er voor iets tussen zitten. (ref)

Te veel stikstof en glutamaat: Wat is dat nu weer, Stef? Stikstof is een cruciale molecule in het lichaam betrokken bij onder meer verwijding van bloedvaten om zuurstof en nutriënten aan je cellen te leveren. Glutamaat is een opwekkend stofje betrokken bij onder meer leerprocessen. In kleine hoeveelheden zijn beide noodzakelijk maar door factoren als stress & trauma, foute ademhaling, foute voeding, toxische belastingen, ontsteking en infecties kan er een overmaat ontstaan met grote negatieve impact. Zo geeft een te veel aan glutamaat aanleiding tot agitatie en zelfs zenuwbeschadiging in de hersenen. Instinker: beide versterken elkaar als het fout loopt!

Onder meer Magdalena leed aan wekelijkse migraine-aanvallen. Dankzij het aanpakken van haar persoonlijke “meerkoppige draak” en ondersteuning van bio-chemische processen zijn de aanvallen zo goed als verdwenen! Lees meer HIER.

Stikstof en glutamaat ‘lopen uit de hand’ door onder meer een ontwricht stress-verwerkingssysteem in het lichaam waar stofjes als endorfine, GABA, adrenaline en dopamine bij betrokken zijn.

Ziekte van Lyme; een infectie met de Borrellia-bacterie kan grote last leggen op je zenuwstelsel en het brein. Zo kan dit chronische ontsteking van het zenuwweefsel uitlokken wat de vatbaarheid voor hoofdpijnen en migraine kan vergroten. De ziekte van Lyme heeft ook invloed op stofjes in het lichaam als serotonine dat gemoed maar ook het zenuwstelsel en pijn helpt te reguleren.

Stofjes afgegeven door de Borrelia-bacterie kunnen het lichaam in een staat van voortdurende toxische stress houden met aantasting van zenuwstelsel en organen als lever, brein en hart tot gevolg en slapeloosheid, depressie, angsten, onrust en irritatie, etc uitlokken. Eén van die stofje is bijvoorbeeld ammoniak. (ref). Er zou ook een verband zijn tussen te veel ammoniak in het lichaam en migraine. (ref)

Tekort aan nutriënten ; tekort aan magnesium (ref), vitamine D, B-vitamines en disbalans tussen omega-6 en omega-3 vetten in het lichaam kan zeker bijdragen aan migraine en hoofdpijnen.

Werken aan stoorzenders verwijderen, energie herstellen en organen ondersteunen.


Jawel, daar zijn mijn drie pijlers weer.

Bekijk bovenstaande oorzaken en co-factoren en ze hebben allemaal te maken met organen die overbelast of ondervoed zijn, energie-problemen en een rits fameuze stoorzenders vanuit “ongelukkige keuzes en ongewilde blootstellingen”.

Wat ik dan ook nog eens vaak opmerk bij mijn klanten is dat er vaak meerdere factoren en oorzaken spelen, als een ‘meerkoppige draak’ die zich gevormd heeft over de jaren heen en voor een heel klachtenpalet zorgt!

Ook voor migraine en hoofdpijnen geldt dat verbanden opsporen - in ware detectivestijl soms - en belastingen in de juiste volgorde verwijderen belangrijk zijn. Aandacht voor de drainage-trechter is eveneens cruciaal (zie het E-book!!) en het juiste herstel-protocol waarbij er meer nodig is dan pleisters kleven.

Kan dit tijd en geduld vragen? Jazeker.. Ik wind daar geen doekjes om. Ondanks mijn anamnese-tools, worden triggers en valkuilen zoals lifestyle soms pas duidelijk als we een eindje op weg zijn in de begeleiding,. Rome is niet op een dag gebouwd, net zoals je welbevinden aan jezelf teruggeven niet opgelost is met het (in het wilde weg) nemen van bijvoorbeeld vitamine D of magnesium. Of een duurbetaalde darmspoeling.

Ben je ondanks dat toch niet ontmoedigd en ben je het beu van op jezelf alles maar te moeten uitzoeken (met weinig écht resultaat)? En denk je dat mijn aanpak iets voor jou is omdat je je aangesproken voelt door mijn aanpak en benadering, en je een gevoel krijgt ‘dat dit klopt’ en een zekere herkenning oproept ? Wel, dan zie ik je graag komen in de praktijk. Zelfs als het spannend en angstaanjagend is, ook als het van 'moetens' is. Don't tell me! Lees eens mijn blog post over mijn eigen weg, als je twijfelt of ik wel weet waarover ik spreek.

Niet zeker? Dat is heel menselijk.. Maak een afspraak voor een gratis gesprek in de praktijk, dan toetsen we af of ik iets voor je kan betekenen.

Misschien ook interessant voor jou:

Let’s talk dopamine

Dopamine en serotonine: onmisbare tandem

Ander brein, ander gedrag?

GABA, de zachte kracht…

Stef Renodeyn