bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Het begint bij gezonde cellen!

Ons lichaam is een complex en fascinerend samenspel van vele verschillende cellen, bacteriën, virussen en schimmels. We bestaan uit ongeveer 30.000 miljard cellen en evenveel bacteriën en andere levensvormen. Elke cel is als een ecosysteem waar het hoort te gonzen van leven.

Het wonder van onze cellen..

De celkern (nucleus), het cytoplasma (een soort vloeistof) en de mitochondriën (energiecentrales) zijn enkele belangrijke elementen.

Het celmembraan is als een huid die beschermt, alles samenhoudt en is een communicatiepoort met de extracellulaire 'buitenwereld'. 

Receptoren op de celwand ontvangen signalen die intracellulair worden doorgegeven. Het zijn de zintuigen van de cel die op hun beurt zorgen dat in de cel eiwitvormen worden gemaakt die het lichaam nodig heeft.

De receptoren zijn als de zintuigen zoals wij die kennen: wat we zien, proeven, ruiken, horen en voelen zorgt voor bepaalde biologische reacties die dan weer maken dat wij iets lichamelijk voelen en ervaren wat ons blij of ongelukkig maakt.

Onze cellen zijn voortdurend in de weer om te zorgen dat ons lichaam zich aanpast aan veranderende omstandigheden.

Een overbelast en ziek lichaam heeft vaak af te rekenen met zwakke celwanden en slecht werkende receptoren.

Gebrek aan juiste voedingstoffen, uitdroging, verzuring of te veel toxische stoffen zijn slechts enkele oorzaken. Signalen worden niet goed meer opgepikt en schadelijke stoffen kunnen de cel binnensijpelen.

Anderzijds kunnen andere schadelijke stoffen die altijd vrijkomen bij de aanmaak van energie niet meer worden afgevoerd.

Slecht werkende cellen en 'vervuilde' energiecentrales die minder goed werken zijn het gevolg van overbelasting en toxiciteit. Slecht werkende cellen leveren niet meer de energie en andere nodige stofjes zoals glutathion - een meesterantioxidant en opruimer binnen de cel - om een lichaam goed te laten werken.

Wist je dat onder andere het 'verguisde' cholesterol een belangrijk element is een gezonde stabiele celwand?

Een te sterk werkend glutamaat, een lichaamseigen exciterend stofje dat de overhand krijgt door een verzwakt endorfinesysteem draagt ook bij aan een verzwakte celwand.

In mijn begeleiding zet ik een streven naar gezonde cellen voorop.

Bekijk een cel als een huis dat ramen en deuren heeft die open en dicht kunnen afhankelijk van wat nodig is.

De cel is ook voorzien van meerdere spreekwoordelijke 'schouwen' die de rook afvoert die vrijkomt door de verwarmingscentrale.

Wat als je ramen en deuren steeds gesloten zouden blijven, en ook nog eens de schouw nauwelijks iets afvoert? Of dat alles openstaat op momenten dat het moeten gesloten zijn, zodat 'ongewenste gasten' vrij spel krijgen?

Zou jij je niet heel erg gestresseerd, vergiftigd en ongezond gaan voelen? Zonder gezonde cellen is geen herstel mogelijk.

Het is zinloos een lichaam de nodige voedingsstoffen te geven als de cellen die niet kunnen oppikken en hun werk doen.

Hand in hand hiermee gaat het streven naar een gezond micro-bioom. Dit is niet alleen de darmflora maar de bacteriën en schimmels die ons hele lichaam bevolken. 

Deze bacteriën produceren eveneens belangrijke stoffen voor ons welbevinden en communiceren met onze cellen. 

Serotonine en dopamine die gekend staan als 'feelgood'-neurotransmitters worden bijvoorbeeld grotendeels in de darm geproduceerd door bacteriën die ons voedsel afbreken.

Cruciaal voor herstel is 'dieven en indringers' uit het lichaam én de cellen verwijderen. (Ik spreek hier vaak over 'uitklaren'.) 

Dit moet met de juiste middelen gebeuren en in de juiste volgorde!  Afvoer en verwijdering van belastende stoffen is een onderdeel van celherstel en optimalisatie. Dit gebeurt volgens een stappenplan op maat.

Door je eet en leefgewoonten te bekijken en op zoek te gaan naar belastende elementen op zowel biologisch, emotioneel als chemisch vlak werken we aan het herstel van cel en micro-bioom. 

Voorbeelden van belastende stoffen zijn zware metalen zoals kwik, lood en aluminium, pesticiden als glyfosaat en chemische stoffen zoals fluor, chloor en broom.

Maar ook infecties als parasieten, schimmels, Lyme en co-infecties kunnen een waar slagveld aanrichten. 

Veel van de stofjes als lactaat, ammoniak en alcoholvormen afgegeven door infecties, beschadigen cellen en de mitochondriën.  Daarnaast gaan de cellen in stress door zoveel belasting. Hierdoor ontstaan er ook nog eens (te veel) vrije radicalen en wordt een overmaat aan stoffen als stikstofmonoxide aangemaakt (die in kleine hoeveelheden wél heilzaam zijn) die nog meer schade aanrichten. Een neerwaartse spiraal…

Het resultaat is dat de cel steeds minder en minder energie kan aanmaken, nog een belangrijke cruciale factor voor een goed welbevinden. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen in mijn praktijk komen binnengewandeld met soms zware vermoeidheidsklachten.

Stef Renodeyn