Placebo of nocebo? That's the question...
Wist je dat er afhankelijk van hoe we tegen iets aankijken en welk geloof we koppelen aan onze dagdagelijkse acties, er heel andere stofjes in ons lichaam geactiveerd worden?
Iets geloven of niet geloven, iets voor waar aannemen of niet, én dus in onszelf geloven (of niet) heeft invloed op onze biochemie, hoe onze cellen werken, ons immuunsysteem en hoe wij ons voelen. Het beïnvloedt ook of we beter of sneller genezen van iets genezen of niet.
Iedereen kent misschien wel het 'placebo-effect' . Als je denkt en gelooft dat iets werkt, werkt het ook omdat er een effect is in het lichaam. Zo is het aangetoond dat als je een pil inslikt die geen werking heeft maar een arts of therapeut zegt dat die werkt, (en al zeker als je die persoon écht gelooft en vertrouwd) is er grotere kans dat er inderdaad een effect is.
Je kan dan zeggen dat niet werkende medicijnen of supplementen aan mensen geven bedrog is, het feit is dat er wél een effect is door wat er in het lichaam gebeurt, puur omdat je iets gelooft! Zo worden endorfine en GABA gestimuleerd bij het 'placebo'-effect, twee zeer krachtige lichaamseigen stress-remmers en herstel-stoffen.
Instinker: hoe vele malen wordt het placebo-effect versterkt als het supplement of medicijn ook nog eens écht werkt?
Er is echter ook zoiets als het 'nocebo-effect' ; Als iemand je zegt dat een pil zonder werking je ziek zal maken, of een arts zegt je dat je ongeneeslijk ziekt bent en je neemt dat voor waar aan, dan heeft ook dit geloof of idee een impact op je lichaam. De kans is veel groter dat je inderdaad ziek zal worden, en het is zelfs aangetoond dat mensen sneller en vaker overlijden of nooit meer herstellen als een arts weinig tot geen hoop op beterschap biedt.
Bij het 'nocebo-effect' is er onder meer een lichaamseigen stofje genaamd glutamaat dat overactief kan worden. Glutamaat piekt ook flink bij stress en trauma. Glutamaat heeft het potentieel om negatieve gedachten te versterken, ons in een tunnelvisie te doen belanden waarbij creativiteit en oplossingsgericht denken sterk verminderd zijn. Het kan depressief maken, zwart wit denken versterken en ons doen kiezen voor een slachtoffer-rol. Er is echter meer... lees verder...
Afhankelijk van welke stofjes in ons lichaam overheersen of het meest actief zijn, is er grotere kans om vanuit 'placebo' of vanuit 'nocebo' te leven en te handelen! Het is als het ware een bril die we opzetten, vaak onbewust, die ook ons zelfbeeld bepaald. (Zie schema boven). Nocebo of placebo kan dus als het ware een levenshouding (geworden) zijn.
Zo hebben mensen met een ontwrichte homonen- en neurotransmitter-werking, veel vaker last van wat 'aangeleerde hulpeloosheid' is ; ze voelen en zien zichzelf als slachtoffer van een ziekte of situatie en berusten daarin. Dit komt onder meer door het nocebo-effect dat door glutamaat wordt versterkt en in stand gehouden.
Oorzaken en bronnen waardoor glutamaat in ons lichaam de overhand neemt...
Dit kan ontstaan door een breed palet aan factoren, erfelijke aanleg (Laat dit zelden een excuus zijn om 'slachtoffer' te blijven!!) en gebeurtenissen in je leven.. Het natuurlijk mechanisme in ons lichaam om vanuit verbinding, rust en aanwezigheid te leven, raakt overbelast en verstoord.
Een aantal van de belangrijkste bronnen: westers eetpatroon met foute vetten en te veel suikers, junkfood, snoep en andere 'troostvoeding', slaaptekort, verslaving, bepaalde medicaties (zeker de middelen tegen depressie, slaap en kalmeermiddelen, etc), alcohol, toxische invloeden als zware metalen en chemische stoffen, infecties als Lyme maar ook parasieten, smaakversterkers als MSG (bekend van de meeneem-chinees maar in feite te vinden in bijna alles wat kant en klaar is.)
Ook trauma is hier een sterk onderschatte en vaak vergeten 'trigger'.
Het anti-stress en feelgood-systeem in ons lichaam met stofjes als GABA, endorfine en dopamine kan hierdoor sterk ontregeld raken. De mogelijkheid tot zelfherstel komt onder druk te staan of gestopt bij trauma en de stress die er op volgt.
Wat doe jij? Waarvoor kies jij?
Ik denk dat we gerust mogen stellen dat het collectieve trauma door de maatregelen zonder eind, het gevoel van hulpeloosheid en de soms uitzichtloze eenzaamheid, bij veel mensen voor enorme stress zorgt. De idee van machteloos overgeleverd te zijn aan 'experts' (?) die ons leven, gang en wandel bepalen soms tot in detail, is een sterk voorbeeld van een potentieel nocebo-effect als we niet op onze hoede zijn.
Het is gebleken uit onderzoek dat wie onder potentieel traumatische omstandigheden actie onderneemt om zijn persoonlijke situatie te veranderen, bij te sturen en onder controle te krijgen, veel lagere kans maakt op trauma en trauma-stress nadien. (Onder meer hierdoor zijn kleine kinderen zo vatbaar voor trauma, want zij kunnen dit niet.)
Ik zie veel mensen in de praktijk die in een persoonlijke "lockdown" gegaan zijn reeds lang voor maart 2020, met klachten als vermoeidheid, depressieve gevoelens, darmproblemen, pijnklachten en allergische reacties tot gevolg. Dit door onder meer stoorzenders, tekorten, stress en traumatische gebeurtenissen en onbewuste voedingskeuzes lang geleden. Dat is ook mijn verhaal.
In mijn praktijk ga ik aan de slag met mensen die hun welbevinden aan zichzelf willen teruggeven..
- De nood is hoog en is het 'van moetens' omdat je klachten je levenskwaliteit ondermijnen. (maar je vind toch ook dat je dit moét doen en je gelooft er in! )
- Je wil pro-actief duurzame veranderingen aanbrengen in je eet en leefpatroon. (Neen, ik zet je niet een leven lang op een monotoon hongerdieet!)
- Je staat open voor een aanpak waarbij we ook stoorzenders als infecties, zware metalen en chemische belastingen aanpakken 'the real and safe way' (gedaan met pleister-politiek)
- Je bent het beu alles op jezelf uit te zoeken en uit te proberen (met weinig echt resultaat, behalve onnodig geld uitgeven.)
- Je weet dat Rome niet op één nacht gebouwd is, dus dit kan tijd en investering vragen.
Herkenbaar voor jou? Dan zie ik je graag komen in de praktijk. Zelfs als het spannend en angstaanjagend is, Don't tell me! Lees eens mijn blog post over mijn eigen weg, als je twijfelt of ik wel weet waarover ik spreek.
Niet zeker? Dat is heel menselijk.. Maak een afspraak voor een gratis gesprek in de praktijk of via Skype, dan toetsen we af of ik iets voor je kan betekenen.